Блогът на ТАНГРА

окт 20

Kлиматична инсталация със зонови вентили в първия магазин на H&M в България

  • октомври 20, 2012
Kлиматична инсталация със зонови вентили в първия магазин на  H&M в България

В началото на месец Декември 2011 година фирма Тангра се обърна към най-големия дистрибутор на Данфосс НАСА-Д със запитване за избор и доставка на зонови вентили за управление на изгражданата от нас климатична инсталация.

Обектът, за който фирма ТАНГРА бе поканена е изграждане на нова климатична инсталация в първия магазин на H&M в България, който бе  открит в най-големия столичен търговски комплекс The Mall на булевард Цариградско шосе. Особеностите на проекта се състоят в това, че съществуващата климатична инсталация в магазина трябваше да бъде пригодена към специфичните изисквания и стандарти на известната световна модна верига от Швеция H&M (Hennes & Mauritz AB), която има над 2300 магазина в 41 страни в света.

Бутикът е разположен на 2200 кв. метра площ, събрана на два етажа в сградата на мола. Магазинът трябваше да отвори врати в началото на месец Март 2012 г. – един изключително кратък срок за обновяване на инсталацията.

Фирма ТАНГРА е дългогодишен партньор на НАСА-Д. През годините назад за ТАНГРА многократно са доставяни продукти на Данфосс в областта на отоплителната и климатична техника. НАСА-Д многократно е представяла пред специалистите на фирма ТАНГРА новите продукти и решения на Данфосс в областта на отоплението, вентилацията и климатизацията. Познаването на продуктите, тяхното високо качество и функционалност, са били винаги предпоставка за успешното партньорство помежду ни.

В настоящия проект от решаващо значение бе и срокът за изпълнението му – изборът на вентилите и предоставянето на офертата от НАСА, потвърждението от страна на главния изпълнител и направената доставка е осъществено само за една седмица.

инж. Николай Недялков, ръководител на проекта и на монтажен отдел на фирма ТАНГРА споделя:

„Това е първият магазин на H&M в България. Разположен е в The Mall на площ от над 2200 кв.м. Компанията Hennes & Mauritz AB е създадена през 1947 година и в момента е вторият по големина търговец на дрехи в света.

В магазина инсталирахме 45 вентилаторни конвектора с обща хладилна мощност от 350 kW. Системата на конвекторите е четиритръбна. За превключване на режимите „отопление” и „охлаждане” използвахме двупътни вентили на Данфосс модел AMZ 112 със съответния KVS. Инсталирахме 86 вентила от този модел.

Основните причини, поради които направихме този избор могат да се обобщят по следния начин:

На едно от първите места по важност за нашия избор беше възможността за доставка в кратък срок. Времето за реконструкция на цялата HVAC инсталация беше ограничено в рамките на само 45 дни. Периодът съвпадаше с новогодишните празници, но колегите от НАСА, въпреки това гарантираха навременна доставка.

Ние сме убедени в традиционно високото качество на тези продукти, а в случая на този проект за нас бяха особено важни компактният дизайн и лесната инсталация. Компактният дизайн на вентилите се оказа особено подходящ за нивата на окачените тавани, които налагаха съответните ограничения в габаритите. Лесното инсталиране на вентилите от своя страна ни спести много време. С оглед на кратките срокове на изпълнение на проекта трябваше да имаме предвид и това.

Не на последно място по важност, при вземане на решението бяха и конкурентната цена, както и гаранцията за качество на производителя. Това ни гарантираше отчасти възможността напълно да отговорим на високите изисквания на възложителя на проекта, който съвсем естествено очакваше да изпълним една климатична инсталация, отговаряща на всички съвременни европейски стандарти за качество и функционалност.“

Още изпълнени обекти от „ТАНГРА”, можете да намерите тук!

Национален сервизен телефон:
0887 73 73 75