Блогът на ТАНГРА

фев 19

„Машиностроене в България. ТАНГРА разширява задграничните си пазари.” интервю за вестник Капитал с инж. Юлий Армянов, управител на фирма ТАНГРА и член на Управителния съвет на Българска браншова камара по машиностроене.

  • февруари 19, 2016
„Машиностроене в България. ТАНГРА разширява задграничните си пазари.” интервю за вестник Капитал с инж. Юлий Армянов, управител на фирма ТАНГРА и член на Управителния съвет на Българска браншова камара по машиностроене.

Office_Tangra1

Париж, 1998 г. Международно изложение за отопление, вентилация и климатизация. “Демонстрант на щанда белгийска фирма забелязва интереса ми и пита: “Сър, знаете ли какво е това?”. Отговарям: “Да, знам. Подобни топлообменници произвеждаме в България от 10 години”. С притеснение изложителя ме попита: “Извинете, сър, къде е България?”.

Инж. Юлий Армянов, съдружник и управител на софийската фирма “ТАНГРА – АВ”, разказва за този случай с хумор, но и с малко тъга. Защото и до днес неговата компания произвежда вентилационни, климатични и отоплителни съоръжения и се сблъсква със скептицизма на някои външни клиенти към „Made in Bulgaria”.

 

Нова фирма в сфера без традиции

Преди промените България има традиционно развити машиностроителни подсектори – производство на кари, стругове и металообработващи машини и други. Съоръженията за вентилация и климатизация не са сред най-популярните. Има само няколко производствени предприятия – за климатични камери и вентилатори и експорта, до колкото съществува, беше ограничен в рамките на „СИВ”, обяснява инж. Юлий Армянов.

Точно в тази сфера през 1989 г. започва дейност новоучредената “ТАНГРА – АВ”. Без голям капитал и без производствен опит, но с идеи и кураж.

“Компанията бе създадена по тогавашния Указ 56. Взех пари назаем от баща ми – Лазар Армянов, който преди 1944 г. е бил собственик на търговската компания „ТАНГРА”. Учредители сме две семейства на колеги и един братовчед – проектанти и конструктори”, разказва инж. Юлий Армянов.

В началото новата компания се занимава само с проектиране на вентилационни и отплителни инсталации и с анализи на енергийна ефективност. Единствените продажби са на интелектуален труд.

logo-history-tangra

Време е и за производство

През 1991 г. съдружниците наемат малък цех, преустройват го и инвестират приходите от проектантски хонорари в машини, инструменти и материали. Назначават първите работници и монтажници. Това е годината и на първото произведено собствено изделие – вентилационна растерна решетка.

С времето гамата от изделия и елементи за вграждане във вентилационни и климатични инсталации се умножава.

Две години по-късно “ТАНГРА – АВ” открива първия в България търговски център и шоу рум за вентилационна, климатична и отоплителна техника. “С него компанията показва нагледно, че тази техника може да се предлага почти както в супермаркет,” коментира Иван Армянов, управител “Търговски отдел”.

Дружеството изгражда собствена дистрибуторска мрежа в страната и става официален представител за България на испанската “Soler & Palau” – един от най-големите производители на битови и индустриални вентилатори.

Да работиш за АЕЦ

Периодът 1993 – 1995 г. е особено важен за фирмата. По това време тече пресертифициране на АЕЦ “Козлодуй”, свързано с голям обем ремонтни дейности. “ТАНГРА – АВ” участва във възстановяването и модернизирането на вентилационните камери на атомната централа.

Конструктивната разработка е изготвена от управителя на фирмата инж. Юлий Армянов, а филтърните елементи и реконструкция са извършени от специалистите на компанията. Впоследствие инсталациите са одобрени от европейските сертификационни органи за ядрена енергетика.

През 1995 г. “ТАНГРА – АВ” мести производствената си база, което означава три пъти по-голяма площ, увеличава персонала и оборудването. Същата година компанията прави първите си продажби зад граница – за Гърция заминават произведените рекуперативни топлообменници – собствена разработка.

Следват критичните 1996-1997 г. и съпътстващата ги огромна инфлация, но фирмата не се сгромолясва благодарение на това, че постоянно реинвестира в стоки, материали и машини.

Production_4

На собствен терен

През 1999 год. дружеството купува собствен терен на бул. „Европа” в столицата и изгражда първия си собствен производствено-търговски център. В края на 2003 год. екипът наброява малко повече от 100 души, а производствената листа – над 30 стандартни продукта в множество модификации и размери. През 2001 и 2003 година дружеството открива два търговски центъра – във Варна и в Бургас.

Следват години на строителен бум, в който непрекъснато никнат нови хотели и курортни комплекси. “ТАНГРА” изпълнява голям брой инсталации и в продължение на четири години (от 2004 до 2008) отчита ежегоден ръст на оборотите си от 20-25%. Дело на компанията са инсталациите на десетки големи хотели в курортите по Черно море и в Банско, както и в бизнес центрове в София и страната.

Наетите служители достигат 200 души, а експортът надхвърля 10% от общия обем продукция. Това е времето, когато “ТАНГРА” завършва и пуска в действие втората си производствена база с ново, високопроизводително оборудване. Създадена е и дъщерната компания за металообработка „БГ стийл”.

Production_1

Надолу, нагоре

През пролетта на 2009 г. сривът на строителния бизнес е очевиден. Много текущи обекти са „замразени”, а нови не се строят. “ТАНГРА” също изпитва трудности, съкращава с повече от 10% заетите и се фокусира върху оптимизиране на производството. Продажбите падат. Дружеството се опитва да противостои на тази тенденция с представяне на международни изложения и с продължаващи нововъведения.

Компанията започва да произвежда пелетни котли. Разширява производствената си база и увеличава партньорите си в Европа, а през 2011 г. става член на Европейската асоциация на фирмите за отопление, вентилация и климатизация REHVA.

През 2012 г. “ТАНГРА” открива първия в страната специализиран електронен магазин за вентилатори – Ventilator.bg, а монтажният екип започва работа по инсталациите на първия небостъргач в България – Capital Fort.
cert_all

Фирмата започва бавно да възстановява оборотите си от преди кризата, а през 2013 г. става първата (и единствена засега) в България със сертификати от германския TUV Rheinland за производство на климатични камери и пелетни котли. Това означава, че тези изделия отговарят на всички европейски стандарти за здравина на конструкцията, пропуски на въздуха, ефективност, енергопотребление, безопасност, възможност за почистване и др. Важно е да се подчертае, че хигенните климатични камери на фирмата, подходящи за операционни зали, стаи с изолирани пациенти, болници, химически и фармацевтични производства, хранително-вкусовата индустрия, отново са сертифицирани от TUV Rheinland. За сега „ТАНГРА” е единственият притежател на такъв сертификат в България.

Особенна гордост за фирмата е наградата получена от камарата на Германската икономика за съоръжения за високоефективна енергоспестяваща вентилация.

print-screen

Иновации и разумни цени

Днес фирмата произвежда над 20 типа продукти, всеки от които предлага десетки модели и разновидности. Има собствено развойно звено, две производствени предприятия, своя лаборатория за изпитване на продуктите, търговско-консултантски център в София, офиси и магазини във Варна и Бургас. Заетите са 150, а задграничните партньори са в повече от 15 държави.

Дружеството продължава да залага на собствени иновативни и уникални разработки на енергоспестяващи вентилационни и климатични съоръжения, които позволяват възстановяване на до 85% от енергията на изхвърления мръсен въздух. Линиите за това производство са изградени, с помощта на ОП „Конкурентноспособност”.

Trumatic

Има собствени обособени цехове за производство на: вентилационни решетки, въздуховодни елементи, вентилационни съоръжения, климатични камери и енергоспестяващи блокове, котли за отопление на биомаса, лазерно и плазмено рязане и студена листообработка, прахово-полимерно боядисване.

Оборудването ни е прецизно и високопроизводително, което позволява поддържане на отлично качество и разумни цени, обобщава инж. Юлий Армянов.

Година назад, година напред

През 2015 г. компанията отчита 5% ръст на оборотите и определя това като успех след поредицата трудни години.

“Има два начина да си увеличиш продажбите – да предложиш на съществуващи клиенти нови продукти или да си намериш нови клиенти. Ние използвахме и двата”, обобщава инж. Юлий Армянов.

Продуктите на “ТАНГРА – АВ” се търсят на пазари с различна специфика. “Продаваме във всички страни на Балканите. Това са ценово ориентирани пазари, на които ние продаваме успешно. Пазарът ни в Швейцария е коренно различен – там се търси основно качество и ефективност и едва след това се говори за цена. Ние продаваме и там. Продаваме и в Полша, която е един от основните проводници на китайски стоки в нашия бранш”, дава примери от търговската стратетия на дружеството Иван Армянов.

“Стагнацията на пазара е голяма. За съжаление конкуренцията е на полето на цените. И това се стимулира официално, тъй като в условията на много обществени поръчки е записано като основен критерий за избор “най-ниската цена”, коментира инж. Юлий Армянов.

По думите му сред плюсовете на “ТАНГРА” е предлаганият комплексен подход – от проектирането, конструирането и производството до монтажа и сервиза на инсталациите. Предимство за клиентите са и безплатните фирмени софтуери, улесняващи проектантите в избора им на подходяща инсталация.

И още основания за оптимизъм. “Когато стартирахме през 1989 г. понятието “енергоспестяване” беше екзотика. Днес то е задължително спред всички европейски норми”, обобщава инж. Армянов.

Тази година фирмата води преговори с италиански партньори и работи за разширяване на присъствието си на други пазари. Предстоят участия в международни изложения в Германия и Англия.

“Всички наши продукти са с емблемата Made in Bulgaria. Ще продължим да доказваме, че “Произведено в България” означава качество”, обещават мениджърите на “ТАНГРА – АВ” и планират 5% ръст на продажбите и през 2016.

kotli-produkcia

 

Снимки от статията във вестник Капитал, Февруари 2016

interview-capital-february-2016-page1interview-capital-february-2016-page 2

interview-capital-february-2016-page 3

Национален сервизен телефон:
0887 73 73 75