Новините на Тангра

ное 12
CSR

Помещения, заведения и учебни стаи: Как се разпространяват коронавирусите чрез въздуха

  • ноември 12, 2020

Рискът от заразяване е най-висок в закритите помещения, но може да бъде намален чрез прилагане на всички известни мерки за борба с инфекцията от аерозоли. Ето преглед на вероятността от инфекция в три ежедневни сценария, базирани на използваните мерки за безопасност и продължителността на експозиция. 

Шестима души се събират в частен дом. Единият от тях е заразен с Covid-19. Около 31% от огнищата на коронавирус, регистрирани в Испания, са причинени от този вид събиране, главно между семейство и приятелите 

 

Независимо от това дали се спазват безопасни разстояния, ако шестимата прекарват четири часа заедно в разговор, без да носят предпазна маска в стая без вентилация, петима ще се заразят, според научния модел, обяснен в методологията


 

Ако се носят предпазни маски, четирима души са изложени на риск от инфекция. Само маските няма да предотвратят инфекцията, ако хората са изложени за продължителен период. 

 

Рискът от инфекция спада до един заразен, когато хората използват маски за лице, съкращават наполовина времето на събирането и помещението се проветрява. 

 

  

 

Коронавирусът се разпространява във въздуха, особено в закрити пространства. Въпреки че не е толкова заразен, колкото морбили, сега учените открито признават ролята, която играе предаването на аерозоли – малки заразни частици, издишани от заразен човек, които остават във въздуха на вътрешна среда. Как работи предаването? И, което е по-важно, как можем да го спрем?

 

Аерозоли
Това са дихателни капчици с размер под 100 микрометра, които
могат да останат във въздуха в продължение на часове 
Капчици
Това са частици, които са по-големи от 300 микрометра и чрез въздушните потоци
падат за секунди на земята 

При всяка капчица се отделят 1200 аерозоли

Понастоящем здравните власти разпознават три начина за предаване на коронавирус:

  • Малките капчици от говорене или кашляне, които могат да попаднат в очите, устата или носа на хора, стоящи наблизо;
  • Замърсени повърхности, въпреки че Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) показват, че това е най-малко вероятният начин за заразяване с вируса, заключение, подкрепено от наблюдението на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC), посочва че са наблюдавани множество случаи на причинен Covid-19 от замърсени повърхности;
  • Последния начин е чрез предаване на аерозоли – вдишването на невидими инфекциозни частици, издишани от заразен човек, които, след като напуснат устата, се държат по подобен начин на дим. Без вентилация аерозолите остават суспендирани във въздуха и с течение на времето стават все по-плътни. 

 

Без вентилация, аерозолите остават във въздуха и тяхната концентрация се увеличава с времето прекарано в помещението.

Дишане, говорене и викове

 

В началото на пандемията се смяташе, че големите капчици, които изхвърляме, когато кашляме или кихаме, са основното средство за предаване на вируса. Вече знаем, че виковете и пеенето на закрито, лошо проветрените пространства и прекарване на продължителен период от време в затворено пространство също увеличават риска от заразяване. Това е така, защото говоренето на висок глас освобождава 50 пъти повече заредени с вируси частици, отколкото когато изобщо не говорим. Тези аерозоли, ако не се засмукват от вентилация, стават все по-концентрирани, което увеличава риска от инфекция. Учените са доказали, че тези заразени частици, които са изпуснати в атмосферата могат да заразят хората, които прекарват повече от няколко минути в радиус от пет метра от заразен човек. В зависимост от продължителността на времето и естеството на взаимодействието се увеличава и заразяването. В следващия пример посочихме какви условия увеличават риска от заразяване в такава ситуация.

Всяка оранжева точка представлява дозата на дихателни частици способна да заразява някого при вдишване.

В най-лошия случай – викане или пеене в затворено пространство за един час – човек с Covid-19 издиша 1500 инфекциозни дози.

 

През пролетта здравните власти не успяха да се съсредоточат върху изследването на предаване на вируса, чрез аерозоли, но последните научни публикации принудиха Световната Здравна Организация (СЗО) и Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията CDC да го признаят. Статия в престижното списание Science установи, че има „сериозни доказателства“, че въздушното предаване е „основен източник за заразяване“ с коронавируса. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията CDC сега отбелязха, че „при определени условия изглежда болен е заразил хора, които са били на разстояние от повече от два метра. Тези предавания са се случвали в затворени помещения, които са имали недостатъчна вентилация. Понякога заразеният човек диша тежко.“

 Бар или ресторант

 

Коронавирусните огнища по време на събития, както и тези в заведения като барове и ресторанти съставляват голям брой заразени. Нещо повече, те са най-експлозивни: всяко огнище в нощен клуб заразява средно 27 души, в сравнение с само шестима по време на семейни събирания – както е обяснено в първата графика. Едно от тези свръхпроявяващи се огнища се е случило в клуб в испанския град Кордоба в южната част на Испания, където 73 души са получили положителни тестове след една нощ. Учените също наскоро анализираха огнище в бар във Виетнам, където резултатите бяха подобни.

В този бар капацитетът е намален до 50%. Има 15 посетителя и трима членове на персонала. Прозорците са затворени и няма механична вентилация. 

 

 

В най-лошия случай, ако не се вземат мерки, 14 от клиентите ще бъдат заразени след четири часа.

 

 

Ако предпазните маските се използват постоянно, рискът от инфекция пада до осем нови случая.

 

 

  

Ако помещенията са проветрени, което може да се направи с добра вентилация и времето, прекарано в бара е съкратено, съществува риск само един човек да бъде заразен.

 

 

 Училище

 

Училищата представляват само 6% от огнищата на коронавирус, регистрирани от испанските здравни власти. Динамиката на предаване чрез аерозоли в класната стая се променя напълно в зависимост от това дали заразеното лице – или пациент нула – е ученик или учител. Учителите говорят много повече от учениците и повишават гласа си, за да бъдат чути, което умножава изхвърлянето на потенциално заразни частици. За сравнение, заразен ученик ще говори само от време на време. Според указанията на Испанския национален изследователски съвет (CSIC) испанското правителство препоръчва класните стаи да се проветряват – въпреки че това може да причини дискомфорт през по-студените месеци – или да се използват вентилационни системи за проветряване на класните стаи.

Най-рисковият сценарий е класна стая без вентилация, а учителят – пациент 0 – като заразен човек.

 

 

Ако два часа прекарат в класната стая със заразен учител, без да се предприемат мерки за противодействие броят на аерозолите, съществува риск до 12 ученици да се заразят.

 

Ако всички носят предпазна маска за лице, броят на учениците, който може да се зарази спада до пет. При истински огнища е отбелязано, че всеки от учениците може да се зарази, независимо от близостта му до учителя, тъй като аерозолите се разпределят произволно из непроветряваната стая.

 

Ако стаята се проветри по време на урока, или с отваряне на прозорец, или чрез енерговъзстановяваща вентилационна система, и класът излезе след един учебен час, за да се освежи напълно въздухът, рискът драстично спада.

 За да изчислим вероятността за предаване между хора в „рискови“ ситуации, използвахме оценятеля за въздушно-капково предаване на Covid, разработен от група учени, ръководени от професор Хосе Луис Хименес от Университета в Колорадо. Този инструмент има за цел да подчертае значението на мерките, които възпрепятстват предаването на аерозоли. Изчислението не е изчерпателно, нито обхваща всички безброй променливи, които могат да повлияят на предаването, но служи за илюстриране как рискът от заразяване може да бъде намален чрез промяна на условията, над които имаме контрол.

 

По време на симулациите субектите поддържат препоръчаното безопасно разстояние, елиминирайки риска от предаване чрез капчици. Но те все още могат да се заразят, ако всички възможни превантивни мерки не се прилагат едновременно: правилна вентилация, съкращаване на времето на закрито, намаляване на броя на участниците и носене на предпазни маски. Идеалният сценарий, независимо от контекста, би бил на открито, където инфекциозните частици бързо се дифузират. Ако не се поддържа безопасно разстояние от заразеното лице, вероятността от предаване се умножава, тъй като би имало и риск от заразяване с капчици – не само аерозоли. Влошавайки нещата, дори и да има вентилация, няма да е достатъчно да се разпръснат аерозолите, ако двама души са близо един до друг.

 

Изчисленията, показани в трите различни сценария, се основават на проучвания за това как се случва предаването на аерозол, като се използват реални огнища, които са анализирани в детайли. Много подходящ случай по отношение на разбирането на динамиката на предаването на закрито е репетицията на хор във Вашингтон, САЩ, през март 2020г. Само 61 от 120-те членове на хора присъствали на репетицията и са били положени усилия за поддържане на безопасно разстояние и хигиенни мерки. За съжаление, те са били в сценарий с максимален риск: без маски, без вентилация, пеене и споделяне на пространство за продължителен период. Само един заразен човек е предал вируса на 53 души в рамките на два часа и половина. Някои от заразените са били на 14 метра разстояние, така че само аерозолите биха обяснили предаването. Двама от тези, които са хванали вируса, са починали.

 

 

 Един инфектиран човек, седнал в първите редове в зала, заразява всички останали.

 

 

След като внимателно проучиха това огнище, учените успяха да изчислят степента, до която рискът би могъл да бъде смекчен, ако са били предприети мерки срещу въздушно предаване. Ако са били носени маски, рискът е щял да бъде намален наполовина и само около 44% от присъстващите щели да бъдат засегнати в сравнение с 87% ако не се носят маски. Ако репетицията е била проведена за по-кратък период от време и в помещението е била изградена и включена вентилационна система, само двама певци са щели да се заразят.

 

Тези все по-често срещани сценарии се оказват критични за развитието и разпространението на пандемията, което означава, че наличието на мерки за предотвратяване на масово предаване при подобни събития е от ключово значение за контролиране на пандемията: по-кратко време, предпазни маски, задължителна вентилация.

 

 

Методология: изчислихме риска от инфекция от Covid-19 с помощта на инструмент, разработен от Хосе Луис Хименес, химик по атмосфера в Университета в Колорадо и експерт по химия и динамика на въздушните частици. Учени от цял свят са прегледали този оценител, който се основава на публикувани методи и данни, за да се оцени важността на различни измерими фактори, участващи в сценарий на инфекция. Точността на оценителя обаче е ограничена, тъй като разчита на числа, които все още са несигурни – числа, които описват например колко инфекциозни вируса се излъчват от един заразен човек. Оценителят предполага, че хората прилагат правилото за двуметрово социално дистанциране и че никой не е имунизиран. Нашето изчисление се основава на стойност по подразбиране за общата популация, която включва широк спектър от маски (хирургически и от плат) и силен глас, който увеличава количеството изхвърлени аерозоли.

 

Оригинална статия EL PAIS: link   

Автори на статията: Mariano Zafra & Javier Salas

Видео от Luis Almodóvar.

Английска версия от Heather Galloway.

За всякакви въпроси относно тази статия, моля, свържете се с нейния съавтор Javier Salas на javier@esmateria.com 

Версия на български език от Иван Армянов, управител „Търговски отдел” на „ТАНГРА – АВ” ООД

 

Национален сервизен телефон:
0887 73 73 75