Новините на Тангра

сеп 16
CSR
  • септември 16, 2021

училища, детски градини, вентилация, предпазва от Covid

В училищата и детските градини трябва да бъдат изградени системи за вентилация с енергоспестяване. Пресният филтриран въздух в голяма степен предпазва от разпространение на Covid-19.

Както всяка година, така и тази, на 15 септември започна учебната година в българските училища. Последните седмици всички родители, деца и учители бяха в трескава подготовка за първия учебен ден. В медиите непрекъснато се водеха дебати дали децата трябва да носят маски в училище, какви ще бъдат мерките в училищата и как децата ще посещават присъствено или дистанционно часовете. Това е новата реалност, в която живеем и всички се надяваме, че тя скоро ще свърши. Въпреки това, обществото ще продължи да бъде изключително чувствително към вируси и заболявания. 

Учени от Imperial College London доказаха в началото на годината, че мерките за подобряване качеството на въздуха в помещенията не отстъпват по ефективност на социалната дистанция и предпазните маски. Тяхното проучване показа, че капчиците (аерозоли) издишани в затворено помещение могат да останат активни до 16 часа. В началото на пандемията от Sars-CoV-2 всички смятаха, че вирусът е тежък и човек се заразява от паднали капчици (фомити), или ако е без предпазна маска в близост до заболял. Днес, за всички е ясно, че Covid-19 и особено вариантът Делта се предава чрез аерозоли във въздуха. По тази причина, всички експерти и здравни органи в Европа и САЩ препоръчват използване на вентилационни системи за обмяна на въздуха в помещенията с цел намаляване на разпространението на вируса. Тези системи водят до по-добър микроклимат в сградите, по-ниски енергийни разходи, а и най-важното – до по-здрави обитатели. Парите инвестирани в превенция са в пъти по-малко от тези, които трябва да се инвестират по-късно в лекарства и лечение. 

препоръки на федерацията за вентилация срещу Covid

Европейската федерация за вентилация, климатизация и отопление публикува наръчник за превенция срещу разпространението на Covid-19 в училищата и детските градини. Основните препоръки са свързани с рекуперативната вентилация, количеството пресен въздух и филтрацията на въздуха в тези помещения. За съжаление в България почти няма училище или детска градина с изградена ефективна вентилационна система.

Във Великобритания (Кралското общество на медиците) и в Германия (институтът Робърт Кох) препоръчват използването на устройства за вентилация с HEPA филтри в такива случаи, когато няма изградени общообменни вентилационни системи. За да останат училищата и детските градини отворени, има спешна необходимост от прилагане на по-ефективни стратегии за намаляване аерозолното разпространение на вируса и да се обърне особено внимание на вентилацията казват учени от Националният институт за сърдечно съдови и белодробни изследвания към Импириъл Колидж Лондон.

В края на 2020 година, британски журналист от BBC (Джени Хил) направи проучване и кратък филм, за да покаже как федералните общини в Германия се справят с техническите проблеми и намират решения за пречистване на въздуха в училищни стаи.

Германското правителство инвестира 500 милиона евро за подобряване вентилационните системи в обществени сгради, за да подпомогне спиране на разпространението на коронавируса. Безвъзмездните средства са предназначени за подобряване на вентилационните системи в публични офиси, музеи и театри, университети и училища. Федералното правителство на Германия изисква училища, в които липсват вентилационни системи, да получат поне мобилни пречистватели на въздуха, но те трябва да гарантират пречистване с HEPA филтър и да бъдат сертифицирани от независима организация.

 Статия на Британското издание „The Guardian” цитира Германският канцлер, г-жа Ангела Меркел, че вентилацията е може би най-евтиното и най-ефективно решение за справяне с вируса.

 

В средата на месец август 2021г., правителството на Нидерландия обяви спешен план за инвестиране на 100 милиона евро до края на годината и още 260 милиона в рамките на следващите 2 години, за да може да се осигури присъствено обучение на всички деца в училища и детски градини. Министърът на образованието Арие Слоб обяви, че подобряването на микроклимата в учебните заведения ще доведе до ограничаване разпространението не само на коронавируса Covid-19, но и също така на други заболявания, астми и алергии.

  

Проучване на „Европейския център за превенция и контрол на заболяванията“ показва, че ако в една класна стая с 24 ученика влезе болен от Covid-19 учител, то за 1 учебен час той би заразил между четири и осем ученика. Ако в същата училищна стая бъде използвана вентилационна инсталация за пресен въздух, заболелите ученици биха били само един или двама.

 

Отварянето на прозорци в класните стаи е решение на проблема с пресния въздух и вентилацията, но води до изключително големи разходи за отопление, както и сериозен дискомфорт. Също така студеният въздух през зимата не е полезен за децата. На база опит от изградени системи за рекуперативна вентилация в Чехия, Полша и Португалия, ние имаме данни, че около 30-35% по-ниски биха били разходите за отопление. Същевременно, датчиците за качество на въздуха показват несравнимо по-добър микроклимат в помещенията с изградена енергоспестяваща вентилация.

 

За да отговорим на изискванията на нашите партньори в Европа, ние сме разработили 2 типа решения за вентилация и пречистване на въздуха в училища и детски градини:

  1. Енергоспестяваща вентилация с филтрация на въздуха, която може да се монтира на мястото на съществуващ радиатор в помещението или в някой ъгъл до външна стена. Съоръжението предоставя децентрализирано решение, което филтрира пресния въздух, затопля го и го подава на децата, като едновременно засмуква и изхвърля замърсения въздух.

 

  • Второто решение е самостоятелно съоръжение за студена стерилизация на въздуха, без да е необходима вентилация. Устройството засмуква замърсения въздух, пречиства го през двустепенна филтрираща система с НЕРА филтър и след това го облъчва с UV-C лъчи, за да гаранитра убиването на патогените на Covid-19. 

 

 

 

TANGRA EVB School
Устройство за проветряване и пресен, филтриран въздух в училища и детски градини, общински и държавни сгради, болници и лекарски кабинети.

TANGRA AirSterilizer 07
Въздухопречиствател, който извършва студена стерилизация на въздуха в помещенията. Използва филтър ePM 1 50%, HEPA филтър H13 и UV-C лъчи (254nm).

Сн. EVB School
 

 

Сн. AirStrerilizer TANGRA в ЧОУ Св. София

 

Системите, производство на „ТАНГРА – АВ“ ООД отговарят на всики препоръки на ОВК асоциацията Eurovent, както и на европейската федерация за вентилация, климатизация и отопление REHVA. Съоръженията са сертифицирани от Eurovent Certita Certification и VOSTOX. 

Национален сервизен телефон:
0887 73 73 75