Блогът на ТАНГРА

сеп 19

Пелетните котли ТАНГРА и пазара на биомаса в България и Европа

  • септември 19, 2012

Интервю за ТД Инсталации на инж. Пламен Желязков

Инж. Желязков, какво е отношението на българския пазар към отоплението на биомаса в момента? Какви предимства предоставя то на ползвателите си?

Пелетите са евтин и екологично чист енергиен източник с висока калоричност. Произвеждат се от отпадъчна дървесна биомаса, като производители на пелети са обикновено големи дървообработващи компании, за които суровината за производство за пелети е отпадъчен продукт.

През изминалия месец беше обявено, че се очаква ново повишаване на електроенергията и енергията за отопление. Същевременно, цената на пелетите е една и съща през последните 2-3 години. През 2011 г., бяха издадени разрешения за строеж на 30 нови производства на пелети, които трябва да стартират до края на т. г. Българският пазар на пелети и уреди за отопление с биомаса следва европейските тенденции. И макар че доста хора все още се плашат от отоплението с пелети, то с времето това се променя. Забелязвам през т. г. тенденция клиентите да си купуват пелети през лятото, когато те са по-евтини.

Предимствата на отоплението с пелети са ясни – автономно и евтино решение за отопление и БГВ. Същевременно, отоплението на твърдо гориво е свързано с ежедневно зареждане с дърва или въглища, както и почистване. При пелетите, това се избягва.

Какво място заема отоплението на биомаса в богатото портфолио на Тангра?

Съоръженията за отопление с пелети са един от най-новите сегменти в нашето производствено портфолио. Те допълват чудесно гамата ни от енергийно ефективни решения за вентилация и климатизация.

Стартирахме производството на котли преди 4 години, като за управлението и горелката работихме с нашите партньори от Ефекта – Швеция. С времето придобихме опит и сега самостоятелно разработваме дори горелките и управленията им.

Котлите, които произвеждаме, са съобразени с българския пазар и позволяват изгарянето на всякакво качество пелети. В същото време продукцията ни от пелетни съоръжения се продава много добре и извън България.

Какви са актуалните ви решения в областта и кои техни качества ги правят предпочитани?

Актуалната гама от котли, които предлагаме, обхваща от 15 до 35 kW. Котлите TANGRA CL 35 имат опция за пепелосъдържател, което дава възможност да не се почистват 3-4 месеца. Котлите от гамата HP имат 320 l вграден воден съд. Също така пуснахме на пазара и пелетна горелка за вграждане – TANGRA B30p. До края на годината в редовно производство ще бъде пуснат и котел с мощност 60 kW. Плановете ни за в бъдеще са да продължим да разширяваме гамата от „зелени” продукти за отопление и вентилация, които произвеждаме.

Национален сервизен телефон:
0887 73 73 75