Блогът на ТАНГРА

юли 21

ТАНГРА изпълни вентилационните и климатични инсталации в новия руски ресторант Друзья

  • юли 21, 2014
ТАНГРА изпълни вентилационните и климатични инсталации в новия руски ресторант Друзья

Обект: Руски ресторант ДРУЗЬЯ – гр. София ул. „Шипка” №34

Главен изпълнител: „Болкан Кънстръкшън” АД

През май месец 2014г., в самото сърце на града отвори врати един от най-новите ресторантски комплекси в София – Друзья. Комплексът е разположен на два етажа, на които се намират две обширни ресторантски зали, детски кът и панорамна тераса. Ресторант Друзья предлага както традиционна руска кухня, така и разнообразни специалитети от европейската кухня.

Ресторант Друзья

Ресторант Друзья
Вентилационните и климатични инсталации на комплекса са изпълнени от фирма „ТАНГРА”. Сред основните критерии на възложителя бяха висока ефективност на инсталациите и ниска консумация на енергия на вложените съоръжения. Предоставените разнообразни решения за различните зали, детския кът и кухнята, гъвкавостта на управление на инсталациите и високото качество на съоръженията бяха решаващ фактор при избор на изпълнител на част ОВК.

За поддържане на желаната температура в залите е изградена централна климатична инсталация с конвекторни касети. Подови конвектори, монтирани пред остъклените части, изграждат топлинна бариера и осигуряват по-добър комфорт в помещението. Инсталациите са с възможност за зоново регулиране – по етажи, и индивидуално – на всеки конвектор. Климатизацията на двете зали, интелектуалното кафе и детския кът е изпълнена с водоохлаждащ термопомпен агрегат Hitachi Samurai.

Доставянето на пресен и изхвърлянето на замърсения въздух в ресторантските зали се осигурява от централна климатична камера с вграден рекуперативен топлообменник TANGRA AHU REC, възстановяваща до 60% от енергията на изхвърляния въздух. При вентилацията отново има възможност за зоново регулиране. Управлението е инверторно, позволяващо редуциране на дебита на обработвания въздух спрямо натовареността на залите, като по този начин реализира реално намаляване на енергийните разходи.

Ресторант Друзья
Ястията се приготвят в кухненски блок, разположен в сутеренната част на сградата или в шоу кукинг, намиращ се в основната зала на ресторанта. Основната кухня е своеобразно предизвикателство поради многото работни площи с различни изисквания. Вентилацията е зонирана, като всеки блок може да работи самостоятелно, когато е необходимо. Смукателните чадъри TANGRA CK-S изцяло обхващат площта над пещите и кухненските уреди, отделящи миризми, пари и топлина, създавайки комфортна работна среда за персонала. Прецизно изчислената и настроената вентилация в зоната за шоу-кукинг позволява демонстрационното готвене да бъде в общия обем на залата за хранене, без това да нарушава комфорта на посетителите.

Ресторант Друзья
Изградените инсталации позволяват множество варианти на работа, чрез използване на вентилационните и климатични системи само в зоните, в които това е необходимо. Този фактор допринася за понижаване на използваната енергия, а системите работят с оптимална ефективност.

 

Национален сервизен телефон:
0887 73 73 75